Loiske syntyi Kirkkojärvellä

Kerho-ryhmistä nousi ikäryhmä kerrallaan 1990-luvun menestynyt juniorijoukkue Loiskeeseen. Ihan kuten nykyäänkin.


1994-syntyniden Sunshine-joukkue voitti jo Loiske-aikana lähes kaiken mahdollisen. Tämän vuoden Westend Indiansin A-poikien SM-hopeajoukkueessa on paljon tuttuja kasvoja. Ryhmä siirtyi aikanaan kokonaisuudessaan valmentajia myöten Indiansiin, koska Loiskeessa ei ollut voimavaroja viedä SM-projektia läpi. Nyt tilanne on toinen.





Loiske kasvoi vahvaksi salibandyseuraksi

 

Loiske on noin 250 juniorin vireä ja iloinen salibandyseura, joka tavoittelee ensi kesänä ensimmäistä kertaa paikkaa SM-sarjassa. Seuran toiminta on kasvanut hiljalleen tälle vakaalle tasolle, mutta taitoa ja tahtoa on ollut ihan alusta asti.

 

Kukapa olisi arvannut, että nuorten jalkapalloilijoiden talviharjoittelusta olisi alkanut kokonaisen salibandyseuran synty. Niin vain kävi, koska yksi näistä nuorukaisista oli Lasse Heikura, Loiskeen perustaja.

- Pelasimme sählyä EBK:n jalkapallojoukkueen alkulämmittelynä koulun salissa. Sählyn osuus lisääntyi ja lopulta pelasimme sitä koko vuoron, Lasse Heikura kertoo. Hän on Loiskeen perustaja ja puheenjohtaja.

Siihen aikaan, noin 25 vuotta sitten sähly oli pieni laji. Heikura ryhtyi selvittämään, voisiko tämä jalkapallojoukkue osallistua sählysarjaan. Juniorisarjoja ei ollut, joten pojat ilmoittautuivat suoraan Suomen Cupiin. Ensimmäisenä vastaan tuli miesten joukkue Hattelmalasta, ja peli pelattiin Kirstin koululla Espoon keskustassa.

- Voitimme pelin! Seuraavana vastaan tuli Turbo Tampereelta, sen ajan ykkösjoukkue. Hävisimme tiukan ottelun vain maalilla. Ja siitä se lähti, Heikura muistelee.

Heikuran johdolla salibandyryhmä meni Tuomarilan Urheilijoihin, koska Heikura oli seuran yleisurheilujaoston jäsen ja tunsi sitä kautta muutaman seurassa vaikuttavan henkilön. Joukkue ilmoittautui miesten 2. divisioonaan. Heikura itse oli joukkueessa pelaaja-valmentaja.

Ensimmäisen valmennettavan joukkueen Heikura sai, kun Kirkkojärvellä asuntoyhtiöiden jalkapallokerhossa virisi kiinnostus sählyn pelaamiseen.

- Nuo 1977-syntyneet pojat ovat nykyään ikämiessarjaa, Heikura naurahtaa.

 

Seura espoolaisille naisille

Lasse Heikuran 1979 syntynyt sisko viehättyi salibandystä, ja hänen innostamanaan Heikura aloitti TU:ssa naisten salibandyprojektin.

- Laitoimme lehteen ilmoituksen ja yhtäkkiä Kirkkojärven vanhan koulu liikuntasalissa oli 44 naista ja tyttöä, jotka halusivat aloittaa pelaamisen. Aloitimme 4. divarissa ja lopulta nousimme SM-sarjaan. Joukkueen nimi vaihtui pariin otteeseen, Heikura muistelee.

Harjoittelupaikat alkoivat olla kiven alla ja siitä syystä naisjoukkue siirtyi TU:sta Vuosaaren Viikinkeihin: perustettiin Viikingit Espoo. Ensin harjoittelupaikkana oli Vuosaari, mutta sinne matka Espoosta oli pitkä. Piti perustaa espoolainen seura, jotta saataisiin salivuoroja lähempää.

– Siinä vaiheessa, vuonna 2001 syntyi Kirkkojärven Loiske. Synnyin itse Kirkkojärvellä, joten siitä nimi tuli, Heikura kertoo.

Naisten joukkueen lisäksi Loiskeessa oli alkuaikoina pari sählykerhoa. TU:ssa aikanaan aloittanut miesten joukkue pysyi TU:ssa.

 

Kerhoryhmistä nousi joukkueita

Kerhoista alkoi muodostua ikäluokkien joukkueita, jotka menestyivät ja joissa kasvoi todellisia taitureita.  Vuonna 1989 syntyneiden joukkueesta esimerkiksi Joel Ekroos ja Tuomas Mustonen pelaavat tällä hetkellä Westend Indiansin miesten edustusjoukkueessa.

1990-luvun alkupuolen joukkueet olivat toinen toistaan tiukempia kokoonpanoja, jotka voittivat aluemestaruuksia ja ulkomaisia turnauksia. 1994 ikäluokan Sunshine oli huikea menestystarina, joka jatkuu edelleen – tosin nyt Indiansissa. Tämän kevään A-poikien hopeajoukkue on saanut alkunsa Loiskeessa ensin Lasse Heikuran ja myöhemmin myös Tomi Vuorenmäen valmennuksessa. Se voitti jo Loiske-aikana lähes kaiken mahdollisen.

- Meillä ei ollut silloin mahdollisuutta lähteä viemään tätä ryhmää eteenpäin, mutta sovimme Indiansin kanssa, että joukkue siirtyy sinne ja pysyy yhdessä. Se oli ehtona siirtymiselle ja se, että mukana olisi Loiske-taustainen valmentaja. Myös me valmentajat menimme Indiansiin osaksi aikaa.

- En osaa haikailla sitä, että tuo ikäluokka toisi nyt Loiskeeseen menestystä. Olin silloin pelkästään iloinen, että pojat pääsivät jatkamaan uraansa.

 

Koko ura Loiskeessa

Tällä hetkellä Loiskeessa on kosolti lahjakkaita pelaajia ja hyviä joukkueita, kuten 1990-luvullakin, ja joka vuosi kerhoryhmistä nousee uusi ikäluokka. Joukkueet pyörivät osaavien valmentajien johdolla, eikä pelureiden tarvitse enää vaihtaa seuraa uusia haasteita etsiessään.

Valmentajaresurssit ovat erilaiset kuin 1990-luvun alussa. Monissa joukkueissa on salibandytaustaisia valmentajia, joiden omat pojat pelaavat joukkueissa. Vuonna 2012 Tomi Vuorenmäki aloitti Loiskeen palkattuna valmentajana. Hänen Loiske-uransa alkoi vuonna 2006, mutta hän meni Sunshine-joukkueen mukana Indiansiin vuonna 2009. Hän valmensi silti Loiskeessa 2001-syntyneitä poikia, joita valmentaa edelleen.

Ensi elokuussa Loiskeessa aloittaa toinen palkattu valmentaja Mika Raunio, joka on tullut Loiskeeseen Indiansista. Viime vuoden Raunio valmensi Jouni Tolsan kanssa 00- ja 99-joukkueita, ja jatkaa nyt 99-joukkueen kanssa ja osallistuu myös muutaman muun joukkueen valmennukseen.

Lasse Heikura on valmentanut yhtäjaksoisesti 25 vuotta ja pyörittänyt Kirkkojärven Loisketta 13 vuotta. Hän toivoisi seuralle lisää jalansijaa Espoon keskuksen suunnalta eli sen syntysijoilta.

– Kasvattajaseurastatus muuttuu, sillä nyt meiltä ei tarvitse lähteä tosiin seuroihin menestystä hakemaan. Ehkä jossain vaiheessa jokin joukkue kasvaa siihen pisteeseen, että lähtee myös miesten sarjoihin.  

– Tavoitteeni on ollut, että Loiske on vähän erilainen kuin muut alueen seurat. Meillä on sukat eri paria ja vähän pilkettä silmäkulmassa. Japaninkieliset kirjaimet logossa kertovat peräänantamattomuudesta.

 

Teksti: Susanna Cygnel Kuvat: Lasse Heikuran arkistosta