Vuorenmäki, Tomi / Loiske

LOISKE-valmentaja Tomi Vuorenmäki

 

LOISKE-valmentaja Tomi Vuorenmäki on ollut perustamassa omaa salibandy-joukkuetta jo vuonna 1997. Tomi Vuorenmäki on valmentanut viimeiset 16 vuotta aina kahta joukkueta yhtä aikaa. Loiskeessa Vuorenmäki on valmentanut seuran perustamisesta lähtien. Tänä syksynä Tomi Vuorenmäki luotsasi joukkueensa LOISKE 02 SM-sarjaan. LOISKE 02 -joukkueen lisäksi Vuorenmäki valmentaa LOISKE 03-04/ Thunder-joukkuetta.

 

- Juoniorivalmennuksessa tärkeintä on lasten kasvattaminen ja kehittäminen. Lasten vilpittömyys puhuttelee. Lajivalmennuksen, pelitaitojen ja fysiikan lisäksi pyrin tukemaan lasten kasvua. On motivoivaa työskennellä pitkään samojen lasten kanssa ja päästä seuraamaan näiden kehittymistä ihmisinä ja pelaajina. Omassa valmennuksessani pyrin kehittämään joukkueen ryhmätyötaitoja ja -henkeä. Valmentajalla on suuri vaikutus kasvavan lapsen arvoihin.

 

Mieleenpainuvin hetki salibandyn parissa?

- Kyllä se hetki oli koko vuosi 2012, jolloin joukkueemme voitti lähes kaiken. Kausi oli kaikkinensa tosi onnistunut. B-juniorit voittivat SM-kultaa ja vielä Prague Games-turnauksestakin tuli voitto. Tämä voitto oli huipentuma pitkälle, seisemän vuotta kestäneelle yhteiselle taipaleelle. Tuon joukkueen taustalla oli myös valmentajaurani paras tiimi.

 

Mikä sai sinut salibandyn pariin ja milloin se tapahtui?

- Tekemisen kautta huomasin viihtyväni valmentajana. Vuonna 1993, rippikoulun käytyäni ryhdyin vetämään seurakunnan salibandy-kerhoa. Vuonna 1997 perustimme oman seuran FC Pandatossut. -91 syntyneille pojille halusimme muodostaa oman joukkueen vuonna 2000. Sattumoisin eräs joukkueenjohtaja pyysi minua myös -88 poikien valmentajaksi. Siitä lähtien olenkin valmentanut aina kahta joukkuetta kerrallaan.

 

Mitä uutta haluaisit vielä kokea lajin parissa?

- Olisi kiinnostavaa päästä seuraamaan läheltä maajoukkuetoimintaa ja -prosessia ylipäätään sekä saada kokemus huipputekijöiden kanssa työskentelystä.

 

Millä innostat joukkuettasi harjoittelemaan?
- Pyrin luomaan hyvän ryhmähengen - meidän joukkueen. Sen joukkueen eteen tekevät kaikki töitä. Pelureilla tulee olla mahdollisuus tehdä asioita omien kykyjensä mukaan. On tärkeää seurata lapsen omia toiveita ja taipumuksia.

- Toivon, että harrastaminen on lapselle mieluista, eikä lähde esimerkiksi vanhempien motiiveista. Jos lapsi itse ei ole innostunut lajista, olen yhteydessä vanhempiin. Ylipäätään keskustelen pelaajien kanssa paljon tavoitteista ja sitoutumisesta. Sitoutunut ja harjoittelemaan motivoitunut joukkue tulee varmasti pärjäämään, sillä sen pelaajat haluavat itse menestyä.

 

Mitä toivot pelaajien vanhemmilta?

- Toivon vanhemmilta osallistumista lapsen harrastamiseen kannustamalla ja tukemalla. Lapsen kanssa on hyvä keskustella siitä, miltä harrastus tuntuu, hyvistä ja huonoista asioista, mahdollisista epäkohdista. Ylivoimaisesti tärkeintä on kuitenkin kannustaminen, pakottaa ei saa. Vanhempien tulee olla hereillä, jos lapsi voi huonosti. Jos ja kun saan palautetta - pysähdyn palautteen äärelle.

 

Tiedätkö tarinan seuramme nimestä Kirkkojärven Loiske?

- Tiedän.

 

Tiedätkö nimeltä miesten SM-sarjassa pelaavia/pelanneita 
Loiske-taustaisia pelureita?

- Tiedän: Markkola, Kaartinen, Mertaniemi, Puhakka, Ekroos, Pesu, Alkki, Kainulainen, Toropainen, Niskanen.

 

Inkkarit vai Oilers?
- Inkkarit.

 

Minä vuonna Loiske perustettiin?

- 2001.

/ kn 10122016